Najčešća pitanja korisnika kriosaune

Osnove krioterapije celog tela

Šta je krioterapija i kako funkcioniše?

Pre ulaska

Kome je namenjena krioterapija i kako se pripremiti za proceduru?

Tokom procedure

Iskustva sa CRYO XC™

Prednosti

Koje su glavne pogodnosti krioterapije?

Druga često postavljana pitanja

Razno

Lokalna krioterapija / krioterapija tačaka

Šta je lokalna krioterapija i za šta se koristi?

Osnove krioterapije celog tela

1. Šta je krioterapija celog tela?

Krioterapija celog tela je proces u kome je ljudsko telo izloženo ekstremnoj hladnoći, najčeše unutar kriosaune ili kriokomore. Svrha krioterapije celog tela je povećavanje mogućnosti brže i bolje reakcije na povredu, povećanje dugoročne kondicije tela i pozitivnih estetskih efekata na kožu. Termin krioterapija potiče od grčkih reči „cryo“, što znači hladno, i „terapia“, što znači lečenje. Pozitivni efekti krioterapije se koriste već stotinama godina, ali je njen apsolutni potencijal otkriven tek nedavno.


Na osnovu studija o terapeutskim efektima krioterapije i bezbednosti tokom primene, zajedno sa dugogodišnjim iskustvom, sada možemo u potpunosti da iskoristimo ekstremne uslove, koji se postižu unutar kriosaune ili kriokomore. Tokom procedure, telo je izloženo ekstremnim temperaturama, što dovodi do osećaja, da dolazi do hipotermije (stanja u kome temperatura tela pada ispod normalnog nivoa od 36,7 °C). Nakon toga, mozak pokreće reakciju, koja štiti telo od hipotermije, sužavanjem krvnih sudova u perifernim delovima tela. Ovaj proces se naziva vazokonstrikcija.

Čim se postupak završi i telo se navilne na normalne temperaturne uslove van kriosaune, krvni sudovi i mišići se opuštaju, te se poboljšava njihovo snabdevanje krvlju. Pojava hipotermije je nemoguća, jer postupak traje najviše 3 minuta, što je granica potrebna za početak pozitivnih efakata. Krioterapija celog tela ubrzava oporavak od povreda i doprinosi poboljšanju zdravstvenog stanja kod nekih oboljenja.

Pročtati više

2. Da li je krioterapija celog tela bezbedna?

Procedura se izvodi u kontrolisanom okruženju naše kriosaune, a klijenti su pod stalnim nadzorom bezbednosnih mera i obučenog osoblja. Naši uređaji za krioterapiju ispunjavaju zdravstvene i bezbednosne standarde u desetinama zemalja, o čemu svedoči činjenica da naše uređaje koriste klijenti u više od 30 različitih zemalja širom sveta.


Svi naši uređaji za krioterapiju koje imamo u ponudi ispunjavaju stroge evropske standarde zasnovane na CE znaku. 90% korišćenih komponenti je u skladu sa UL, a preostalih 10% je u skladu sa zahtevima CE. Na mestima gde se koristi naša oprema, preporučujemo da se izvrši procena rizika (naročito kod skladištenja i korišćenja LN2), koja će se izvršiti još pre ugradnje uređaja kako bi se osiguralo da su svi propisi ispunjeni.

Svi operateri uređaja za krioterapiju moraju da poštuju uputstva za bezbedan rad. U našim kriosaunama se dnevno obavlja više od 10.000 procedura sa savršenim bezbednosnim rezultatima.

Pročtati više

3. Zašto koristimo tečni azot (LN2), nije li štetan?

Danas se skoro svi kriogeni uređaji zasnivaju na rashladnoj tečnosti zvanoj tečni azot. On ispunjava nekoliko atributa, koji ga čine idealnom rashladom tečnošću za korišćenje u kriouređajima. Prvi je njegovo prisustvo u atmosferi (oko 77%), pa se lako može dobiti iz vazduha komprimovanjem u tečni oblik. Drugo, tečno stanje azota omogućava lako skladištenje.


Tačka ključanja je -196 °C, zahvaljujući čemu tečni azot brzo dostiže ekstremno niske temperature. Treći razlog je dostupnost distribuiranja. Četvrti razlog su postojeće smernice vezane za bezbednost, primenu i rukovanje tečnim azotom u praksi, koje obezbeđuju bezbednu upotrebu u gotovo svim okolnostima. Zbog toga je upotreba tečnog azota na ekstremnim temperaturama bezbedna i istovremeno jednostavna.
Pročtati više

Pre ulaska

1. Koji su rizici povezani sa krioterapijom celog tela?

Opšte je poznato da je krioterapija veoma bezbedna i dobro se toleriše, posebno kada je izvodi obučeno osoblje. Najčešći rizici povezani sa krioterapijom se mogu naći na listi kontraindikacija, ali najveći rizici krioterapije celog tela su vezani za kardiovaskularni sistem,


stoga se pacijentima sa srčanim i vaskularnim oboljenjima preporučuje konsultacija sa lekarom. Drugi potencijalni rizik je povezan sa mogućnošću uticaja na krvni pritisak, koji se pak u normalnim okolnostima vraća u normalnu odmah nakon završetka procedure. Ostali rizici uključuju alergijske reakcije kao što su crvenilo ili promrzline na koži, ali su veoma retke i moguće samo ako klijent pati od neke kožne bolesti i bilo koje fleke ili osetljiva mesta na telu su duže izložena ekstremnim temperaturama (više od preporučenog vremenskog ograničenja procedure).
Pročtati više

2. Za koga krioterapija celog tela nije pogodna?

Kontraindikacije za krioterapiju celog tela uključuju: trudnoću, visok krvni pritisak, nestabilan koronarni sindrom, srčanu aritmiju, sve bolesti kardiovaskularnog sistema, srčane implante, probleme sa arterijama,

duboku vensku trombozu, moždane udare, napade, rak, oboljenja urinarnog trakta, poremećaja pluća, nedostatka crvenih krvnih zrnaca, infekcije, alergiju na hladnoću. Za ulazak klijenata mlađih od 18 godina potrebna je prethodna saglasnost roditelja ili zakonskog zastupnika.

Klijentima preporučujemo konsultaciju sa svojim lekarom, kako bi isključili bilo kakve kontraindikacije vezane za njihovo zdravstveno stanje.

Pročtati više

3. Kome se preporučuje krioterapija celog tela?

Krioterapija celog tela namenjena je posebno sportistima i aktvinim osobama, koje traže način kako ojačati mišiće i odgovarajući način regeneracije. Krioterapija je pogodna i za klijente posle nezgoda, povreda i osobe koje pate od trajnih hroničnih bolova i upala.

Krioterapija se takođe koristi kao pomoćna terapija kod ljudi koji žele da smršaju, a poznati su i njeni kozmetički efekti na koži. Mnogi klijenti koriste krioterapiju celog tela kao deo svog postoperativnog oporavka i ublažavanja bola bez neželjenih efekata.

Pročitati više

4. Da li je krioterapija celog tela udobna?

Procedure su uvek udobne, čak i kada su veoma hladne. Najvažniji aspekt je podvrgavanje krioterapiji u bezbednom okruženju i objektu sa obučenim operaterom.


Samo tako će klijent osetiti sve prednosti krioterapije bez ikakvih povreda i neprijatnosti. Tokom procedura u našoj kriosauni, na klijente deluje suv vazduh, zbog čega su udobnije od procedura u uređajima koji rade na bazi vlažnog vazduha.
Pročitati više

Tokom procedure

1. Koja zaštitna oprema se koristi tokom procedure?

Operateri CRYO XC™ će klijentima obezbediti suve čarape, rukavice i zaštitnu obuću. Muškarcima se savetuje da tokom procedure nose donji veš, dame mogu da nose šorc i majicu bez rukava ako je potrebno.


Međutim, klijent ne sme da nosi nikakav nakit tokom procedure.
Pročitati više

2. Kako funkcioniše krioterapeutski proces?

Sistem kriosaune pretvara tečni azot u ekstremno hladnu paru, koja ulazi u kabinu kako bi u roku od 1,5 – 3 minuta smanjila površinsku temperaturu kože klijenta.


Receptori na koži prepoznaju ovu ekstremnu promenu temperature i šalju signal upozorenja mozgu, koji naknadno stimuliše odbrambene funkcije tela i pokreće oslobađanje protivupalnih supstanci i endorfina u krvotok. Efekti počinju da se pojavljuju čim klijent napusti kriosaunu i telo se vrati u normalno stanje.
Pročitati više

3. Šta klijent oseća nakon procedure?

Tokom procedure, telo se stimuliše da oslobađa endorfine, koji dopunjuju telo energijom. Efekti svake krioterapeutske procedure traju otprilike 4 do 5 sati.


Procedura može da ublaži bolove u zglobovima i oštećenim područjima, a klijent može, između ostalog, da oseća poboljšanje u obrascima spavanja.
Pročitati više

4. Da li fizička aktivnost može da poboljša efekat procedure?

Klijentu se nakon procedure preporučuje nekoliko minuta (10-15 min) fizičke aktivnosti (stacionarni bicikl, traka za trčanje i sl.), što će dovesti do bržeg procesa vazodilatacije, odnosno proširenja krvnih sudova i posledično boljeg protoka krvi u telu i organima. Ovo nije moguće kod napr. procedure u ledenoj kupki.

5. Da li je potrebno tuširanje pre ili posle procedure?

Nije potrebno tuširati se pre ili posle procedure. Klijenti ostaju u suvom i čistom okruženju sve vreme trajanja procedure.

6. Koji je optimalni broj procedura?

Broj procedura varira u zavisnosti od očekivanih rezultata, ali iskustvo pokazuje da procedure donose više koristi kada su uzastopne, naprimer 5 do 10 procedura tokom jedne ili dve nedelje. Nakon završetka početnog perioda, većina klijanata obično nastavlja sa jednom procedurom nedeljno.

Prednosti

Bori se protiv upale

Zahvaljujući medicinskim stručnjacima, sada možemo bolje da razumemo efekte krioterapije na hroničnu upalu.


Zahvaljujući medicinskim stručnjacima, sada možemo bolje da razumemo efekte krioterapije na hroničnu upalu. Uz sve veći broj studija, uspeli su da identifikuju osnovne uzroke njenog pojavljivanja. Krioterapija celog tela se stoga u nekim slučajevima koristi kao dopunska terapija za smanjenje upale.
Pročitati više

Metabolizam

Osnovni princip krioterapije celog tela sastoji se u odbrambenoj reakciji tela na ekstremnu hladnoću, koja stvara privremenu iluziju da je telo u stanju hipotermije.


Zbog toga telo još uvek radi na održavanju unutrašnje temperature. Ovaj proces naknadno pokreće i ubrzava metabolizam i na taj način može da pozitivno utiče na njegovo funkcionisanje.
Pročitati više

Sportska priprema

U okviru sportske pripreme preporučuju se redovno ponavljane procedure koje smanjuju rizik od upale, poboljšavaju kondiciju i doprinose celokupnom povećanju energije neposredno pre treninga ili sportskog performansa.


Krioterapija nakon treninga doprinosi ubrzanju oporavka mišića i vraća nivo energije nakon treninga visokog intenziteta.
Pročitati više

Krioterapija celog tela i sport

Krioterapija celog tela je pogodna i za profesionalne i za amaterske sportiste. Krioterapija u različitim oblicima se decenijama koristi u sportskoj industriji i nastavlja da uživa u popularnosti.


Danas krioterapija može da pruži trenutno i efikasno olakšanje sportistima koji su zadobili sportske povrede ili onima koji moraju da ostanu u igri.
Pročitati više

Dodatna često postavljana pitanja

1. Šta ako mi je često hladno?

Ako vam je često hladno i niste ljubitelj hladnoće, krioterapija može za vas predstavljati izazov. Međutim, redovnim procedurama poboljšaćete svoju osetljivost na hladnoću i njenu toleranciju. Pored toga, tokom krioterapije ekstremna hladnoća prodire samo kroz površinu kože, tako da ne dopire dublje u mišiće. Zbog toga, nakon procedure možete osetiti laganu drtavicu uzrokovanu hladnoćom. Izlaganjem celog tela ekstremnim temperaturama pozitivno utiče na cirkulaciju krvi.

2. Da li klijent može da se prehladi tokom procedure?

Ne. Neposredno dejstvo niskih temperatura tokom procedure smanjuje samo površinsku temperaturu tela i ne utiče negativno na zdravlje klijenta. Naprotiv, krioterapija deluje tako što aktivira telo u reakciju koja dovodi do jačanja imunog sistema i generalno smanjuje učestalost i intenzitet oboljenja.

3. Da li osobe sa klaustrofobijom mogu da se podlože proceduri?

Da. Kriosauna CRYO XC je idealan uređaj za klijente koji pate od klaustrofobije, jer glava klijenta ostaje izvan kabine, omogućavajući tako klijentu i operateru da međusobno komuniciraju tokom čitave procedure.


Vrata kabine se zatvaraju samo magnetima, tako da se ne mogu zaključati, a tokom čitave procedure je prisutan i operater da prati udobnost klijenta.
Pročitati više

4. Koja je razlika između krioterapije i ledene kupke?

Krioterapija celog tela dovodi do veoma različite reakcije tela nego u slučaju ledene kupke. U kriosauni dolazi do kratkog (3 minuta) ali intenzivnog hlađenja suvim vazduhom, koji utiče samo na receptore u gornjim slojevima kože.


To uzrokuje da mozak ograniči protok krvi do ekstremiteta, zadržavajući većinu krvi u središtu tela. Krioterapija celog tela dovodi do toga da telo oslobađa protivupalne proteine i endorfine u krv, što dovodi do njenog prekomernog obogaćivanja. U petnaestominutnoj ledenoj kupki krv juri do ekstremiteta, što dovodi do smanjenja temperature u celom telu.
Pročitati više

5. Kako mogu da se povežem sa vašim klijentima?

Ako želite da se konsultujete sa korisnicima krioterapije celog tela o njenim efektima ili opremi, posetite naš referentni odeljak ili našu interaktivnu mapu sa kontakt podacima naših kupaca.

Lokalna krioterapija / krioterapija tačaka

Šta je lokalna krioterapija i kako se koristi?

Lokalna krioterapija je namenjena za kratkotrajni lokalni/tretman određenih tačaka na telu (lice, zglobovi, itd.). Koristi struju ekstremno hladnog vazduha sa temperaturom od -110 °C do -150 °C.

Svako područje je izloženo hladnoći u trajanju od 1 do 3 minuta, a uobičajeno trajanje cele procedure je od 10 do 15 minuta.

Zbog maksimalne temperature (do -150 °C), lokalna krioterapija zahteva iskusnog operatera koji može da postigne potreban stepen hlađenja u zavisnosti od udaljenosti mlaznice do izložene kože (svaki centimetar struje znači povećanje temperature od 50 do 80 °C) i protok.

Pročitati više

Upotreba:

– Kozmetologija – rashladne masaže, otklanja celulit, bori se protiv akni, rešava probleme sa peruti;
– Dermatologija – rešavanje problema sa psorijazom, ekcemom;


– Neuropatologija – bori se protiv upale i ublažava oštećenja nervnih završetaka;
– Koriste je fizioterapeuti i specijalisti za regeneraciju nakon sportskih aktivnosti i u lečenju povreda;
– Može se koristiti za lečenje opekotina;
– Lečenje posle operacija;
Pročitati više

Efekti

– Lečenje akutnog i hroničnog bola, ublažavanje grčeva i konvulzija;
– Uklanjanje upale i unutrašnjeg sakupljanja tečnosti;


– Regulacija mišićnog tonusa;
– Poboljšanje mobilnosti;
– Jačanje imuniteta;
– Poboljšanje cirkulacije;
– Regeneracija tkiva;
Pročitati više

Prednosti lokalne krioterapije

– Dugotrajni efekti kao što su pojačan protok krvi u određenim delovima tela, ponekad odmah vidljivo zatezanje kože, intenzitet tretmana;
– Mogućnost korišćenja tretmana sa većim fokusom na određeni deo tela koji često nije tako efektivno dostupan drugim uređajima za krioterapiju;


– U nekim slučajevima može pomoći da se smanji ili potpuno eliminiše potreba za korišćenjem lekova;
– Tretman je udoban i ne predstavlja rizik kada ga koriste kvalifikovani operateri. Lokalizovana krioterapija ili krioterapija određenih tačaka nema neželjenih efekata (osim za klijente sa alergijom na hladnoću);
– Procedura traje 10-15 minuta i ne zahteva opsežnu pripremu uređaja ili klijenta, što nudi veliku fleksibilnost;
Pročitati više

Podrška CRYONiQ

Treba Vam pomoć oko nečeg drugog?
Kontaktirajte nas.